Pietruszka na wzmocnienie oczu

Pietruszka jest potężnym ziołem, które daje nam wiele korzyści zdrowotnych. Ale warzywo to jest szczególnie znane z tego że wpływa również na poprawę wzroku. Przez lata ta skromna roślina stała z boku często ignorowana, i mało kto wiedział jak dużo dobrego robi dla naszego zdrowia.
Pietruszka jest przede wszystkim bogata w witaminę A, która chroni powierzchnię naszych oczu i intensywnie je nawilża. Gdy witamina A zostanie połączona z innymi przeciwutleniaczami, może zmniejszyć również ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej.

Pietruszka używana w połączeniu z produktami bogatymi w beta-karoten, takimi jak marchew i szpinak, pomaga chronić oczy jak również hamuje proces starzenia.

Innymi ważnymi składnikami pietruszki są: luteina i zeaksantyna. Pomagają one usunąć szkody wyrządzone przez promieniowanie UV jak również zmniejszają ryzyko wystąpienia katarakty. Luteina hamuje również różne procesy biologiczne, które są szkodliwe dla naszej siatkówki.

Pietruszka jest również dobrym źródłem olejków eterycznych, które (jak potwierdzają badania) szczególnie są pomocne w zapobieganiu powstawania choroby nowotworowej płuc. Robią to poprzez neutralizację rakotwórczych substancji na które jesteśmy na co dzień narażeni. Ponadto, pietruszka ma lecznicze właściwości również dla innych układów naszego organizmu – w szczególności dla układu moczowego i układu krążenia.

 

Przykładowe receptury na soki które korzystnie wpływają  na wybrane schorzenia oczu:

Choroba Besta: pietruszka, seler, jabłka, czosnek, pory, buraki, imbir, marchew, szpinak, cytryny, maliny, kapusta, winogrona i trawa pszenicy.

Zaćma / zapalenie spojówek: pietruszka, jagody, jabłka, cykoria, szpinak i seler.

Retinopatia cukrzycowa: pietruszka, karczochy jerozolimskie, szpinak, imbir, szparagi, buraki, seler, maliny, trawa pszenicy, marchew, dynia, por, czosnek, i kapusta.

Jaskra: pietruszka, ogórek, marchew, rzodkiewka, seler, maliny, rzepa, kapusta, buraki, jabłka, i śliwki.

Zwyrodnienie plamki żółtej: pietruszka, maliny, jabłka, brokuły, papryka i zielonych liściastych,

Zwyrodnienie siatkówki: pietruszka, marchew, jabłka, szpinak, por, imbir, buraki, kapusta, seler, winogrona, cytryny, maliny i trawa pszenicy.

Zapalenie nerwu wzrokowego: pietruszka, buraki, imbir, cykoria, marchew, jagody, kapusta i trawa pszenicy

Retinopatia barwnikowa: pietruszka, por, marchew, buraki, kapusta, czosnek, imbir, winogrona, cytryny, maliny, seler, pszenicy trawy, jabłek i szpinaku.

Źródło:   www.thespiritscience.net