Herbaty ziołowe – na zdrowie

Herbaty ziołowe są wykorzystywane na co dzień przez wiele osób ze względu na swoje właściwości lecznice znane od wielu lat. Wiele z nich pomaga przy bólach głowy, chroni przed chorobami, reguluje trawienie czy uspokaja nadwyrężone nerwy.

Przyrządzanie oraz picie ziołowych herbat można potraktować jako codzienny rytuał, który nie tylko pomoże zwalczyć wiele dolegliwości, ale również pomoże nam się wyciszyć i zrelaksować.

Podarujcie sobie zatem chwile tylko dla siebie, odprężając się w fotelu i delektując niezwykłym aromatem tych skarbnic natury.

POKRZYWA

Herbatka z pokrzywy przede wszystkim idealna jest na odkwaszenie i oczyszczanie organizmu z toksyn. Ponadto roślina ta działa moczopędnie i dlatego zalecana jest przy problemach z drogami moczowymi. Wykorzystywana jest również przy leczeniu zapalenia nerek i kamieni nerkowych.

RUMIANEK

Jest jednym z najpopularniejszych ziół, stosowanych na całym świecie. Pomaga przede wszystkim w dolegliwościach żołądka, przy niestrawnościach i wzdęciach. Rumianek wskazany jest również dla osób, którym ciężko zasnąć gdyż pomaga się zrelaksować, odprężyć ciało i uspokoić umysł. 

LIPA

Lipa posiada właściwości napotne i przeciwgorączkowe , dlatego idealna jest na rozgrzanie w zimie i gdy łapie przeziębienie lub grypa.

MIĘTA

Mięta poprawia pracę żołądka, działa rozkurczowo (idealna dla kobiet w czasie menstruacji), żółciopędnie i wpływa korzystnie na apetyt. Polecana jest dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego i chorobę lokomocyjną.
Mięta ma również właściwości rozluźniające oraz uspokajające (pomaga przy bezsennościach) dlatego polecam napić się przed snem jeśli pod ręką niema melisy. Co ciekawe, mięta zmniejsza objawy opryszczki, kaszlu i astmy.

MELISA

Napar z tej rośliny ma właściwości rozkurczowe i działa uspokajająco oraz ułatwia zasypianie. Polecany jest szczególnie osobom które mają problemy z nadpobudliwością nerwową, bezsennością i bólami migrenowymi. Połączony dodatkowo z miętą pomaga w dolegliwościach żołądkowych zmniejszając wzdęcia i usprawniając trawienie. Melisa poprawia nastrój i wzmacnia pamięć oraz koncentrację.

SZAŁWIA

Idealna jest dla kobiet zaraz po menstruacji, gdyż korzystnie wpływa na krew. Posiada również działanie antybakteryjne więc pomocna jest przy drobnych infekcjach.

RUMIANEK

Przy problemach żołądkowych idealnie sprawdza się również rumianek gdyż poprzez działanie rozkurczowe, przeciwbakteryjne i przeciwbólowe łagodzi on zaburzenia żołądka, jelit oraz pomaga przy kolkach i wzdęciach.

DZIURAWIEC

Herbata z dziurawca idealnie nadaje się do łagodzenia bólu podczas miesiączki, a także zmniejsza napięcia przedmiesiączkowe. Przynosi również ulgę w czasie zmian hormonalnych np. w czasie menopauzy.
Dziurawiec dodatkowo przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi dzięki czemu działa uspokajająco i relaksująco jako np. łagodny środek nasenny.

IMBIROWA

Imbir znany jest ze swoich niezwykłych właściwości pomocnych szczególnie podczas przeziębienia. Działa napotnie dzięki czemu pobudza organizm do walki z chorobą. Imbir jednak pomaga również w niestrawnościach i zaburzeniach żołądka. Jeśli zatem po przejedzeniu czujesz, że coś Ci zaszkodziło, zaparz sobie szklankę imbiru – powinno pomóc. Uważajcie jednak aby nie przesadzić z jego ilością, ponieważ może zbyt rozgrzać układ trawienny. Dobrze jest go zatem łączyć z miodem aby złagodzić jego ostry „charakter”. 🙂

LAWENDA

Napar z tego zioła pomaga w problemach z bezsennością, uspokaja i poprawia samopoczucie. Dodatkowo może być stosowany podczas problemów z żołądkiem i przy wzdęciach. Pomocna podczas kaszlu, zmniejsza jego objawy i uspokaja objawy astmy.
Stosowana zewnętrznie, leczy skaleczenia i rany.

ROZMARYN

Tak.. właśnie rozmaryn. Bo nadaje się nie tylko do gotowania ale również pomaga w problemach z wątrobą i pęcherzem żółciowym. Zatem jeśli masz kłopoty z trawieniem sięgnij również po rozmaryn.

HIBISKUS

Herbata z hibiskusa znana jest z obniżenia ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu. Dzięki witaminie C pomaga również wzmocnić układ odpornościowy a z kolei przeciwutleniacze chronią nas przed wolnymi rodnikami.

KARDAMON

Kardamon jest rośliną rosnącą głównie w Indiach i Gwatemali. Do produkcji herbaty stosuje się zarówno suszone białe kwiaty kardamonu jak i słodko aromatyczne nasiona. Herbata z kardamonu pomaga leczyć niestrawność, zapobiega bólom brzucha i łagodzi wzdęcia. Warto po nią sięgnąć również chcąc pozbyć się mokrego kaszlu, gdyż skutecznie radzi sobie z nagromadzoną flegmą. Polecana jest również podczas menstruacji aby złagodzić jej objawy.

HERBATA RÓŻANA

Herbata z róży jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C. Warto zatem ją pić gdy chcemy wzmocnić swój układ odpornościowy. Poprzez swoje właściwości relaksacyjne, pomaga również pozbyć się niepokoju w klatce piersiowej i stanów lękowych.

GŁÓG

Uważa się, że roślina ta zawiera flawonoidy, które pomagają w przyswajaniu witaminy C a takżę poprawiają stan układu sercowo-naczyniowego. Dzięki temu rozluźniają się naczynia krwionośne – co zwiększa krążenie krwi i zmniejsza poziom stresu.

MNISZEK LEKARSKI

Ten niezwykły kwiat pomaga zregenerować wątrobę i zwiększyć jej wydajność.

Więcej o mniszku lekarskim