Śliwka Umeboshi

Nazwa „umeboshi” w języku japońskim znaczy – suszona śliwka (boshi to śliwka) ale „umo” to tak naprawdę jest gatunek moreli – prunus mume.

Jej zdrowotne właściwości wykorzystywane są w leczeniu problemów związanych z trawieniem oraz przy oczyszczaniu organizmu.

Do głównych cech śliwki Umeboshi należą:
– wspieranie równowagi kwasowo zasadowej
– działanie odtruwająco – stymulujące funkcji wątroby (związaną z detoksykacją)
– podwyższanie przyswajalności mikroelementów z pożywienia (wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez)
– działanie antydepresyjne
– pomaganie utrzymania prawidłowego pH krwi (7,35)
– jest naturalnym przeciwutleniaczem (opóźnianie procesów starzenia)
– skuteczne pomaganie w walce z takimi dolegliwościami jak: zatrucie pokarmowe, zaparcia, problemy żołądkowe, choroba lokomocyjna i bóle głowy
– wspomaganie pracy jelit i regulacja wypróżniania
– zapobieganie zmęczeniu
– neutralizacja niekorzystnych działań cukru na nasz organizm (10g śliwki niweluje wpływ 100g cukru)

W swym składzie zawiera głównie:
– wapń, żelazo, fosfor
– białka, minerały i mikroelementy których ilość jest kilkudziesięciokrotnie wyższa w porównaniu z innymi owocami
– kwasy organiczne (np. cytrynowy który powoduje łatwiejsze wchłanianie minerałów alkalicznych i rozkłada kwas mlekowy)
– kwas pikrynowy – wspiera pracę wątroby (umeboshi wspomaga oczyszczanie wątroby z substancji chemicznych)
– kwas katechinowy – przyśpiesza perystaltykę jelit i ułatwia trawienie białek

Kuracja oczyszczająca śliwką Umeboshi i Kuzu

Kurację należy stosować profilaktycznie w leczeniu różnych dolegliwości takich jak np. zaparcia i  zakwaszenie organizmu

– w emaliowanym lub szklanym naczyniu rozmieszaj 1 łyżeczkę kuzu, następnie zagotuj i odstaw na kilka minut do przestygnięcia – płyn ma być ciepły, ale nie wrzący

– 1/3 śliwki umeboshi rozetrzyj w szklance z 1 łyżeczką sosu sojowego (shoyu) dobrej jakości

– zalej przestudzonym wywarem kuzu lub ciepłą wodą

– Teraz wymieszaj starannie. Powinieneś otrzymać lekko galaretowatą zawiesinę przypominającą kisiel.

Pij na czczo 15- 20 min przed jedzeniem. Kuracja z reguły powinna trwać około 4-5 tygodni.