Aspartam – słodka trucizna

Obecnie aspartam jest jedną z najbardziej niebezpiecznych substancji dodawanych do żywności. Został on dopuszczony do stosowania w suchych produktach spożywczych w 1981 a w napojach gazowanych w 1983 roku.

Mówi się, że aspartam jest wytwarzany za pomocą genetycznie modyfikowanych bakterii! Zatem jego produkcja jest fuzją dwóch najgorszych zagrożeń dla zdrowia: sztucznych słodzików i GMO.

DOLEGLIWOŚCI POWODOWANE PRZEZ ASPARTAM

Substancje wchodzące w skład aspartamu mogą powodować wiele dolegliwości. Niektóre narastają stopniowo, inne występują nagle i powodują ostre reakcje. Wielu ludzi u których występują symptomy chorobowe, (do których wystąpienia przyczynia się aspartam) nie mają zielonego pojęcia, dlaczego zioła lub leki nie przynoszą ulgi w ich problemach. Niektórzy z kolei nie odczuwają żadnych reakcji na aspartam. Ale nawet oni są podatni na szkody spowodowane długotrwałym działaniem słodzika. W takich przypadkach choroba może pojawić się później.

Do głównych symptomów powodowanych przez aspartam należą:

  • Bóle głowy / migreny,
  • zawroty głowy,
  • napady epilepsji,
  • nudności, drętwienia,
  • skurcze mięśni,
  • przybieranie na wadze,
  • wysypki,problemy skórne
  • zmęczenie, drażliwość,
  • częstoskurcz serca, palpitacje serca,
  • bezsenność, depresje, 
  • problemy z widzeniem,
  • utrata słuchu, szum w uszach, 
  • trudności z oddychaniem,
  • ataki niepokoju,
  • niewyraźna wymowa, utrata smaku, 
  • utrata pamięci
  • i bóle stawów.
  • Badacze i lekarze studiujący niekorzystne działanie aspartamu stwierdzili, że jego spożywanie może się przyczynić do wywołania lub pogorszenia stanu w następujących chorobach chronicznych: guzy mózgu, stwardnienie rozsiane, epilepsja, chroniczny syndrom zmęczenia, choroba parkinsona, choroba alzheimera, opóźnienie umysłowe, chłoniak, wady wrodzone, fibromylgia, i cukrzyca.

 

DLACZEGO NIKT O TYM NIE MÓWI

Przyczyna, dla której wiele osób nie słyszy o poważnych reakcjach na aspartam jest następująca:
1) Brak świadomości w społeczeństwie. O wywołanych przez aspartam chorobach nie donosi się w prasie, jak o np. katastrofach. Powodem jest fakt, że przypadki te pojawiają się w tysiącach różnych miejsc na raz no i przede wszystkim – informacja ta zniszczyła by działalność wielu firm, które opierają produkcję swoich produktów na aspartamie.
2) Dużo ludzi nie wiąże swoich problemów zdrowotnych z długotrwałym używaniem aspartamu.

ASPARTAM MOŻNA ZNALEŹĆ W:

  • śniadaniach błyskawicznych
  • pastylkach miętowych poprawiających zapach oddechu
  • płatkach – gumie do żucie bez cukru
  • mieszankach kakaowych
  • napojach kawowych
  • mrożonych deserach
  • deserach żelatynowych
  • napojach owocowych
  • środkach przeczyszczających
  • multiwitaminach
  • napojach mlecznych
  • lekarstwach i dodatkach
  • shake’ach – napojach bezalkoholowych
  • słodzikach stołowych
  • napojach herbacianych
  • rozpuszczalnych kawach i herbatach
  • jogurtach.

Aspartam można znaleźć również w produktach, w których nie jest deklarowany na opakowaniu. Szczególnie trzeba uważać z produktami farmaceutycznymi i dodatkami żywieniowymi (np. multiwitaminy)
Aspartam jest dopuszczony do żywności w Polsce. Można go znaleźć na liście dodatków do żywności pod adresem http://www.chemia.px.pl/roznosci/zywnosc_dodatki.html. Jest on tam wymieniony pod numerem E 951.

 

źródło: internet