Ostropest plamisty

Dla oczyszczenia wątroby, na problemy skórne i przeciw nowotworom.

Ostropest plamisty (Silybum marianum) jest wykorzystywany obecnie między innymi w leczeniu wątroby i woreczka żółciowego. To, co go szczególnie charakteryzuje, to silne właściwości odtruwające organizm, co dodatkowo wpływa na prawie wszystkie funkcje ustroju.

Na bazie Ostropestu produkowane są popularne leki na regeneracje wątrobę.

Ostropest pomaga w leczeniu dolegliwości wątroby, takich jak:

  • marskość wątroby,
  • zwyrodnienie tłuszczowe,
  • uszkodzenia spowodowane alkoholem, lekami, narkotykami, innymi substancjami toksycznymi,
  • stany zapalne wątroby i zaburzenia jej czynności,
  • bóle pęcherzyka żółciowego.

Szczególnie polecany jest w trakcie terapii odwykowych i kuracji oczyszczających, gdyż usuwa substancje toksyczne, jak również w czasie rekonwalescencji po uszkodzeniach wątroby spowodowanych czynnikami toksycznymi takimi jak:

  • długotrwałe kuracje antybiotykowe,
  • nadużywanie alkoholu,
  • chemioterapia,
  • zatrucia grzybami,
  • leczeniu cukrzycy,
  • wirusowym zapaleniu wątroby typu C,
  • kamicy żółciowej (profilaktycznie i leczniczo),
  • stanach zapalnych skóry, trądziku,
  • leczeniu łuszczycy.

Ostropest pomaga również dodatkowo:

  • przy krwawieniach z nosa i narządów wewnętrznych,
  • zaburzeniach trawiennych,
  • niedokwaśności soku żołądkowego,
  • braku łaknienia,
  • wzdęciach,
  • przy odbijaniu się,
  • obniżonym ciśnieniu krwi
  • i chorobie lokomocyjnej.

Ostropest używany profilaktycznie chroni zdrowe komórki wątroby i nerek przed zniszczeniem, stłuszczeniem i toksynami. Używany jest również w kosmetyce. Regeneruje skórę i dba o jej odpowiednie nawilżanie.

Okazuje się, że ostropest ma również działanie antynowotworowe. Sylimaryna i silibinina wykazały właściwości ochronne przed toksynami i przeciwnowotworowe wobec ludzkich komórek raka prostaty, nowotworów sutka, komórek rakowych szyjki macicy, raka okrężnicy oraz raka płuca.

Sposób spożycia:
Można gryźć całe nasiona, albo zmielone dodawać do zimnych i gorących potraw: sałatek, zup, musli, w ilości 1-3 łyżeczki dziennie. Korzystnych efektów należy oczekiwać po minimum 2-6 tygodniach systematycznego stosowania.
Ostropest nie ma on określonego smaku, jest lekko gorzkawy.
Jako codzienna zdrowa przekąska pozwala zmniejszyć łaknienie na słodycze.

Ewentualne przeciwwskazania:
– osoby z alergią na karczochy i kiwi, mogą być również uczulone na ostropest
– ostropest może obniżyć poziom cukru we krwi, dlatego osoby chore na cukrzycę mogą stosować ostropest, jednak mając świadomość, że powinny dostosować dawkę lekarstw tak, aby poziom cukru
nie uległ zmianie (czyli zmniejszyć dawkę lekarstw pod kontrolą lekarza)