Obecnie aspartam jest jedną z najbardziej niebezpiecznych substancji dodawanych do żywności. Został on dopuszczony do stosowania w suchych produktach spożywczych w 1981 a w napojach gazowanych w 1983 roku.
Mówi się, że aspartam jest wytwarzany za pomocą genetycznie modyfikowanych bakterii! Zatem jego produkcja jest fuzją dwóch najgorszych zagrożeń dla zdrowia: sztucznych słodzików i GMO.
DOLEGLIWOŚCI POWODOWANE PRZEZ ASPARTAM
Substancje wchodzące w skład aspartamu mogą powodować wiele dolegliwości. Niektóre narastają stopniowo, inne występują nagle i powodują ostre reakcje. Wielu ludzi u których występują symptomy chorobowe, (do których wystąpienia przyczynia się aspartam) nie mają zielonego pojęcia, dlaczego zioła lub leki nie przynoszą ulgi w ich problemach. Niektórzy z kolei nie odczuwają żadnych reakcji na aspartam. Ale nawet oni są podatni na szkody spowodowane długotrwałym działaniem słodzika. W takich przypadkach choroba może pojawić się później.
Do głównych symptomów powodowanych przez aspartam należą:
- Bóle głowy / migreny,
- zawroty głowy,
- napady epilepsji,
- nudności, drętwienia,
- skurcze mięśni,
- przybieranie na wadze,
- wysypki,problemy skórne
- zmęczenie, drażliwość,
- częstoskurcz serca, palpitacje serca,
- bezsenność, depresje,
- problemy z widzeniem,
- utrata słuchu, szum w uszach,
- trudności z oddychaniem,
- ataki niepokoju,
- niewyraźna wymowa, utrata smaku,
- utrata pamięci
- i bóle stawów.
- Badacze i lekarze studiujący niekorzystne działanie aspartamu stwierdzili, że jego spożywanie może się przyczynić do wywołania lub pogorszenia stanu w następujących chorobach chronicznych: guzy mózgu, stwardnienie rozsiane, epilepsja, chroniczny syndrom zmęczenia, choroba parkinsona, choroba alzheimera, opóźnienie umysłowe, chłoniak, wady wrodzone, fibromylgia, i cukrzyca.
DLACZEGO NIKT O TYM NIE MÓWI
Przyczyna, dla której wiele osób nie słyszy o poważnych reakcjach na aspartam jest następująca:
1) Brak świadomości w społeczeństwie. O wywołanych przez aspartam chorobach nie donosi się w prasie, jak o np. katastrofach. Powodem jest fakt, że przypadki te pojawiają się w tysiącach różnych miejsc na raz no i przede wszystkim – informacja ta zniszczyła by działalność wielu firm, które opierają produkcję swoich produktów na aspartamie.
2) Dużo ludzi nie wiąże swoich problemów zdrowotnych z długotrwałym używaniem aspartamu.
ASPARTAM MOŻNA ZNALEŹĆ W:
- śniadaniach błyskawicznych
- pastylkach miętowych poprawiających zapach oddechu
- płatkach – gumie do żucie bez cukru
- mieszankach kakaowych
- napojach kawowych
- mrożonych deserach
- deserach żelatynowych
- napojach owocowych
- środkach przeczyszczających
- multiwitaminach
- napojach mlecznych
- lekarstwach i dodatkach
- shake’ach – napojach bezalkoholowych
- słodzikach stołowych
- napojach herbacianych
- rozpuszczalnych kawach i herbatach
- jogurtach.
Aspartam można znaleźć również w produktach, w których nie jest deklarowany na opakowaniu. Szczególnie trzeba uważać z produktami farmaceutycznymi i dodatkami żywieniowymi (np. multiwitaminy)
Aspartam jest dopuszczony do żywności w Polsce. Można go znaleźć na liście dodatków do żywności pod adresem http://www.chemia.px.pl/roznosci/zywnosc_dodatki.html. Jest on tam wymieniony pod numerem E 951.
źródło: internet