Cytryniec chiński – wzmacnia organizm, uzdrawia wątrobę i dodaje energii.

Cytryniec chiński (Schisandra chinensis) – to gatunek rośliny z rodziny cytryńcowatych, który w stanie naturalnym występuje w górskich lasach i dolinach rzek Dalekiego Wschodu. (Głównie w Rosji i Chinach.) Cytryniec Chiński jest wieloletnim pnączem, odpornym na mrozy wytrzymująca do ponad 30 stopni i osiągająca wysokość do około 12 metrów.

W języku chińskim nazwa „u-wej-czy” (Wu-Wei-Zi) oznacza owoc o pięciu smakach a to dlatego, że okrywa owocu jest słodka, miąższ kwaśny, nasiona gorzkie, a wyciągi z nasion mają słonawy smak.

Działanie:

Surowcem zielarskim są głownie suszone jagody, które przypominają wyglądem pieprz z lekkim czerwonym zabarwieniem.

Roślina ta od dawna wykorzystywana jest w medycynie chińskiej gdyż ma działanie wzmacniające, poprawiające odporność i tonizujące. Poza tym wspomaga pracę wątroby, działa odtruwająco i jest uznanym afrodyzjakiem. Jej owoce cieszą się uznaniem dzięki właściwościom pozwalającym dłużej zachować zdrowie i młody wygląd.

Chińczycy powiadają, że w ciągu 100 dni stosowania Wu Wei Zi, krew zostaje oczyszczona, powraca młodzieńczy wygląd i ostrość wzroku., a wszystko to dzięki specyficznemu wpływowi Schizandry na detoksyfikację i regenerację wątroby

Ponadto sprawia, że poprawia się nasza pamięć i koncentracja. Cytryniec zawiera potężną dawkę niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania  witamin  C i E, a także flawonoidy, saponiny, cukry, beta-sisterol  a także ponad 30 związków lignianowych.

Za niektóre ze wskazanych powyżej właściwości odpowiadają lignany – schizandryna i jej pochodne, które mają silne właściwości antyoksydacyjne. Obecnie coraz więcej wskazuje bowiem, że wiele lignanów ma bardzo cenne właściwości, stymulujące i adaptogenne, a także antybakteryjne i antynowotworowe.

Afrodyzjak
Już w starożytnych Chinach wywar z liści Schisandry był stosowany jako afrodyzjak, ponieważ stymuluje pożądanie, zwiększa potencję i wzmacnia energię seksualną.

5 mililitrów ekstraktu dodane do lampki wina wywołuje przyjemnym relaksujący nastrój…

Właściwości owoców schisandry:
– wzmacniające
– tonizujące
– stymulujące układ nerwowy
– poprawiające potencję
– antydepresyjne
– odtruwające

Cytryniec chiński pomaga w następujących dolegliwościach:
– zmęczenie fizyczne i umysłowe; wyczerpanie (szczególnie wskazane dla sportowców)
– depresja, stres, napięcia
– niedokrwistość
– choroby wątroby
– problemy trawienne
– słaba ostrości wzroku
– choroby płuc
– pomaga w problemach z bezsennością
– nadpotliwość

Przeciwwskazania:

– wysokie ciśnienie
– ostre zaburzenia pracy serca
– epilepsja
– ciąża

Jak stosować:
Owoce Cytryńca Chińskiego można spożywać na surowo lub po przetworzeniu, np. w postaci: suszu, soków, wyciągów, naparów, nalewek itp. Owoce, podobnie jak liście i kora, zawierają schisandrynę – substancję o właściwościach wzmacniających i tonizujących.
Poza tym Cytryniec Chiński może pochwalić się także bogactwem innych elementów, takich jak witamina E i C, żelazo, miedź, mangan, nikiel, molibden, tytan i cynk ,magnez, potas, fosfor oraz flawonidy, saponiny, beta-sisterol oraz liganany.

Regularne picie herbaty z Cytryńca wywiera bardzo pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne, poprawiając dobre samopoczucie, wzrost energii, ostrość myślenia.

Herbata z suszonych jagód posiada wspaniały aromatyczny smak, można ją parzyć w termosie; 4 – 5 łyżeczek jagód zalać ( na ok. 15 min) dwoma  szklankami wrzątku lub przygotować wywar wg. starej Chińskiej metody, czyli 2 do 4 łyżek stołowych jagód zalać wodą ( 2 szklanki) i doprowadzić do wrzenia, kontynuować gotowanie na zmniejszonym ogniu do 12 minut. Jagody można używać kilkakrotnie do póki nie stracą koloru i smaku.

Dwie lub trzy szklanki dziennie wystarczają do osiągnięcia terapeutycznego efektu.