Śliwka Umeboshi – zastosowanie

Śliwka Umeboshi – zastosowanie. Nazwa „umeboshi” w języku japońskim znaczy – suszona śliwka (boshi to śliwka) ale „umo” to tak naprawdę jest gatunek moreli – prunus mume.

Jej zdrowotne właściwości wykorzystywane są w leczeniu problemów związanych z trawieniem oraz przy oczyszczaniu organizmu.

Śliwka Umeboshi - zastosowanie

Do głównych cech śliwki Umeboshi należą:

– wspieranie równowagi kwasowo zasadowej,
– działanie odtruwająco – stymulujące funkcji wątroby (związaną z detoksykacją),
– podwyższanie przyswajalności mikroelementów z pożywienia (wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez),
– działanie antydepresyjne,
– pomaganie utrzymania prawidłowego pH krwi (7,35),
– opóźnianie procesów starzenia (jest naturalnym przeciwutleniaczem),
– skuteczne pomaganie w walce z takimi dolegliwościami jak: zatrucie pokarmowe, zaparcia, problemy żołądkowe, choroba lokomocyjna a także bóle głowy,
– wspomaganie pracy jelit i regulacja wypróżniania,
– zapobieganie zmęczeniu,
– neutralizacja niekorzystnych działań cukru na nasz organizm (10g śliwki niweluje wpływ 100g cukru).

Umeboshi w swoim składzie zawiera głównie:

– wapń, żelazo, fosfor,
– białka, minerały oraz mikroelementy których ilość jest kilkudziesięciokrotnie wyższa w porównaniu z innymi owocami,
– kwasy organiczne (np. cytrynowy który powoduje łatwiejsze wchłanianie minerałów alkalicznych i rozkłada kwas mlekowy),
– kwas pikrynowy – wspiera pracę wątroby (umeboshi wspomaga oczyszczanie wątroby z substancji chemicznych),
– kwas katechinowy – przyśpiesza perystaltykę jelit i ułatwia trawienie białek.

Śliwka Umeboshi - zastosowanie

Kuracja oczyszczająca śliwką Umeboshi i Kuzu

Kurację należy stosować profilaktycznie w leczeniu różnych dolegliwości takich jak np. zaparcia i  zakwaszenie organizmu.

– w emaliowanym lub szklanym naczyniu rozmieszaj 1 łyżeczkę kuzu, następnie zagotuj i odstaw na kilka minut do przestygnięcia – płyn ma być ciepły, ale nie wrzący
– 1/3 śliwki umeboshi rozetrzyj w szklance z 1 łyżeczką sosu sojowego (shoyu) dobrej jakości
– zalej przestudzonym wywarem kuzu lub ciepłą wodą
– Teraz wymieszaj starannie. Powinieneś otrzymać lekko galaretowatą zawiesinę przypominającą kisiel.

Pij na czczo 15- 20 min przed jedzeniem. Kuracja z reguły powinna trwać około 4-5 tygodni.

 

Śliwka Umeboshi – zastosowanie
Jak widzisz zastosowań Śliwki Umeboshi jest bardzo wiele. Warto zatem mieć ją w swojej kuchni  i wprowadzić do swojej diety. 

Zapraszam do polubienia profilu na fb NuTao Harmonia dźwięków – znajdziecie tam jeszcze więcej ciekawych artykułów dotyczących zdrowia a także różnych wydarzeń.