Wiele osób słyszało o Jagodach Goji, ale nie każdy wie jak jeść te jagody i jaki mają wpływ na zdrowie. Jagoda Goji od wieków zajmuje bardzo ważne miejsce w tradycyjnej chińskiej medycynie. Owoc ten ma pozytywny wpływ na pracę nerek,  a nerki w medycynie chińskiej powiązane są z siłą życiowa i witalnością.

WPŁYW NA ZDROWIE I SAMOPOCZUCIE:

Jagoda Goji dostarcza organizmowi niezbędne do jego funkcjonowania składniki odżywcze. Współczesne badania udowodniły, że goji przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, wzmacnia system immunologiczny i reguluje poziom cukru we krwi.

Jagody goji są również niezwykle silnym antyutleniaczem i działają przeciw starzeniu się organizmu.

W składzie znajduje się 19 aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych (występują, tylko w pożywieniu i nie są produkowane w organizmie ludzkim) oraz 21 pierwiastków śladowych – między innymi cynk, żelazo, miedź, wapno, german (działanie antyrakowe), selen, fosfor; witamina C; witaminy z grupy B; karetonoidy, w tym beta karoten; kwasy tłuszczowe, takie jak linolowy; kwas omega 6; polisacharydy.

Jak jeść jagody Goji

Tradycyjnie przypisuje się jagodom goji następujące korzyści zdrowotne:

– spowolnienie procesów starzenia,
– wygładzanie cery,
– wzrost siły i wigoru,
– wzmocnienie odporności organizmu,
– poprawa pamięci i koncentracji,
– ochrona przed nowotworami,
– dziaanie antystresowe,
– poprawa wzroku (na poprawę wzroku polecam również pietruszkę – artykuł).

Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ jagody goji można uznać za naturalny preparat wzmacniający. Nie istnieje  inny owoc tak bogatych w witaminy, składniki mineralne i składniki odżywcze. Dodatkowym atutem jest to, że połączone są one ze sobą w idealnych proporcjach.

Jak jeść jagody Goji:
Owoce Goji nadają się do spożycia na surowo, jak również pod postacią soków, przetworów, jako dodatek do wina. Można je dodawać do musli, ciast, zup i innych potraw itp. Dobrze smakują również zaparzone w herbacie i zjedzone po jej wypiciu.

HISTORIA I LEGENDY

Jagoda goji pochodzi z gór Himalajów. Nasiona rozprzestrzeniły się wraz ze sztormem do Ameryki i do Europy. Najcenniejsze okazy wzrastają w północno-centralnej części Chin, Ningxia, a także na zalewowych terenach Żółtej Rzeki oraz w zachodniej części Chin – Xinjiang. Każdego roku, w sierpniu, odbywa się kilkudniowy festiwal, podczas którego Chińczycy oddają hołd tej niezwykłej roślinie.

Nie ma jasności, jeżeli chodzi o nazwę Jagody goji. Możliwe, że wzięły swoją nazwę od obszaru Gojal, u podnórza Himalajów, gdzie występuje najwięcej tych krzewów.

Jedna z historii jagód jest związana z wierzeniem Chińczyków, o przedłużaniu życia przez goję. Wiąże się z tym legenda związana ze słynnym Li Qing Yen, który spopularyzował jagody goji oraz żeń szeń. Legenda głosi, że żył on 252 lat (1678-1930) i codziennie spożywał goji. Jego długowieczność jest podobno dobrze udokumentowana. Legenda mówi, że Li Qing Yen w wieku 11 lat spotkał 3 mędrców, którzy mieli ponad 300 lat. Nauczyli oni go sztuki długowieczności, odpowiedniej diety i zielarstwa. Później, gdy miał 50 lat spotkał innego mędrca, który żył 500 lat. Li nauczył się od niego, codziennego spożywania zupy z jagód goji.

Z jagodami związana jest także inna historia, powstała w XVIII wieku na panowania dynastii Tang. Historia niesie, że do wybudowanej studni przy buddyjskiej świątyni, przez wiele lat wpadały owoce goji z drzew rosnących nieopodal. Dzięki właśnie tym owocom woda nabrała magicznych właściwości, a pielgrzymi gaszący nią pragnienie, zachowywali bardzo dobre zdrowie i dożywali późnych lat bez oznak starości – siwizny, pogorszonego wzroku, tracenia zębów. Jak się okazało, legenda ta nie była daleka od faktów. Cenny skład jagód kolcowoju wskazuje na ich niesamowite lecznicze i odmładzające właściwości.

UPRAWA

Krzew jagód goji można wyhodować we własnym domu. W tym celu należy najpierw umieścić nasiona na mokrym ręczniku i pozostawić na około 8 godzin. Następnie wysiewamy do wcześniej przygotowanych doniczek, na głębokość nie większą niż 5mm. Używamy ziemi żyznej, podłoże musi być przepuszczalne, nie gliniaste. Jak jeść jagody Goji

Z chwilą osiągnięcia przez siewki 10 cm, rozsadzamy je do pojedynczych doniczek. Zaleca się odcięcie wierzchołka pędu głównego. Doniczki ustawiamy w ciepłym miejscu, zacienionym. Doniczki nie mogą stać na silnym słońcu. Kiełkowanie wynosi około 14 dni. Podlewamy umiarkowanie.

Kwiaty barwy fioletowej zachwycą nas swoim zapachem, pojawiają się od czerwca do września, owocuje w październiku-listopadzie. Jej mrozoodporność to ok. -30st.

Owoce zbieramy strząsając je do pojemnika (dotknięcie owoców palcami powoduje utlenienie i w konsekwencji czernienie miąższu)

SPIS NAJWAŻNIEJSZYCH SKŁADNIKÓW OWOCÓW GOJI:

Wapń: niezbędny składnik do budowy kości i zębów. Jego zawartość w jagodach goji wynosi 102mg/100g. Pokrywa to 10% dziennego zapotrzebowania.

Potas: składnik elektrolitów i kofaktor enzymatyczny. Zawartość w 100 gramach to aż 1132mg. Pokrywa to zapotrzebowanie w 24%.

Żelazo: składnik hemoglobiny, bierze udział w transporcie tlenu. Często spotykane są niedobory u osób unikających mięsa i wegetarian. Tych drugich być może zaskoczy fakt, że goji zawierają przeciętnie dwa razy więcej przyswajalnego żelaza niż soja.

Cynk: niezbędny do budowy białek, łańcuchów DNA. Jego zawartość w naszych ulubionych jagodach to 2mg/100g, czyli dwukrotnie więcej niż w soji.

Selen: szczególnie cenny pierwiastek. Gleby w Polsce są w niego bardzo ubogie i dlatego występują niedobory w pożywieniu. Niezbędny do funkcjonowania układów: enzymatycznego i odpornościowego. Jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, którego moc zwiększa dodatkowo obecność witaminy E. Występuje tzw. efekt synergiczny, czyli współdziałanie dwóch czynników daje efekt większy niż suma efektów, gdy czynniki działają oddzielnie. Chroni przez reumatoidalnym zapaleniem stawów i zwiększa libido.

Ryboflawina: niezbędna do prawidłowego działania układu nerwowego i błon śluzowych wszystkich narządów. Niedobory powodują pogorszenie wzroku, problemy z koncentracją i snem.

Witamina C: 20mg/100g. Przeciwutleniacz, chroni przed wolnymi rodnikami i  podnosi ogólną odporność organizmu.

Za właściwości zdrowotne nie odpowiadają jedynie składniki mineralne i witaminy. Poza nimi jagody goji zawierają również następujące związki:

Beta-karoten: to właśnie ten składnik odpowiada za poprawę wzroku. Działanie takie samo jak w marchewce. Jest prekursorem witaminy A. 7mg/100g

Zeaksantyna: związek ten wchodzi w skład siatkówki oka. 162mg/100g

Na szczególną uwagę zasługują  polisacharydy. To one są prawdziwą siłą jagód goji i czynią je wyjątkowe!

 

Teraz jak już wiesz jak jeść jagody Goji, przeczytaj koniecznie inne artykuły na tej stronie. Zapraszam Cię również do polubienia profilu na fb NuTao Harmonia dźwięków – znajdziecie tam jeszcze więcej ciekawych treści dotyczących zdrowia a także różnych wydarzeń.