Mniszek który rośnie w naszych ogródkach jest jednym z najbardziej znanych i cenionych ziół leczniczych już od dawna stosowanych przez nasze babcie.
Dlaczego warto pić SOK Z MNISZKA LEKARSKIEGO
Na wiosnę, kiedy roślina ma już młode listki, wskazane jest dodawanie ich do sałatek warzywnych w celu wzmocnienia organizmu. Poza tym można dodawać kilka listków do zupy – zdecydowanie poprawia jej smak i ułatwia trawienie. W lecznictwie wykorzystywane są zarówno liście, kwiaty, jak i korzeń mniszka gdyż cała roślina ma właściwości lecznicze.
Taki mały a taki bogaty w:
- Witaminy C, D, A oraz witaminy z grupy B
- garbniki
- flawonoidy
- potas, magnez, krzem, żelazo
- związki triterpenowe o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, antyoksydacyjnym i przeciwmiażdżycowym
- inulina – jest rozpuszczalnym błonnikiem, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia układ odpornościowy, utrzymuje prawidłową mikroflorę jelit, obniża poziom cukru we krwi
- laktony seskwiterpenowe o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym, przeciwgrzybiczym i antyoksydacyjnym
- kwasy polifenolowe (kwas chlorogenowy, kawowy, cykoriowy)
- cholina i asparagina – warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
Zastosowanie wewnętrzne mniszka lekarskiego
- Mniszek lekarski szczególnie zalecany jest w przypadku schorzeń wątroby i woreczka żółciowego – między innymi w marskości wątroby i po przebytym wirusowym zapaleniu wątroby.
- Ze względu na działanie moczopędne, mniszek jest pomocny w infekcjach dróg moczowych, chorobach pęcherza, nerek, kamicy moczowej. Rozpuszcza kamienie w pęcherzyku żółciowym i nerkach
- Stosowany jest również w początkowym stadium cukrzycy i miażdżycy, a także jako środek oczyszczający organizm z toksyn.
- Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, zalecany jest więc też przy zaburzeniach trawienia.
- Syrop z mniszka jest z kolei popularnym środkiem łagodzącym kaszel.
- Pomaga uzyskać prawidłowe wartości białych krwinek przy zbyt niskim ich poziomie.
- Liście mniszka lekarskiego wyróżniają się dużą zawartością magnezu i z tego powodu polecany jest ludziom z niskim poziomem tego pierwiastka.
Zastosowanie zewnętrzne mniszka lekarskiego
Mniszek łagodzi stany zapalne skóry, przyspiesza gojenie się ran, ma działanie regenerujące, pomaga usunąć kurzajki i brodawki. Mniszek zalecany jest również w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej.
Podsumowując – mniszek lekarski główne działanie:
- Żółciopędne
- Moczopędne
- Odtruwające i oczyszczające organizm
- Przeciwmiażdżycowe
- Rozkurczające
- Przeciwcukrzycowe
- Przeciwzapalne
- Przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze
- Antyoksydacyjne
Kiedy i gdzie zbierać kwiaty mniszka lekarskiego?
Kwiaty mniszka lekarskiego najlepiej zbierać w maju, ponieważ wtedy są najbardziej dojrzałe i nie mają charakterystycznego posmaku goryczy. Należy zbierać je w słoneczny dzień, koniecznie przed południem, kiedy kwiat jest najbardziej otwarty. Zebrane o tej porze dnia płatki mają najwięcej smaku i aromatu. Przed przygotowaniem syropu kwiaty należy rozłożyć na białym papierze – dzięki temu łatwiej będzie nam zobaczyć i usunąć wszystkie owady.
Uwaga! Nie należy zbierać kwiatów mniszka rosnących przy drogach oraz na polach ze względu na ryzyko, że są skażone pestycydami). Najlepiej zbierać kwiaty rosnące na łąkach.
A teraz kilka prostych przepisów:
Syrop z mniszka lekarskiego
Syrop z mniszka lekarskiego ma m.in. działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dlatego najczęściej jest stosowany w leczeniu bólu gardła i kaszlu.
Składniki:
– 1 litr kwiatów,
– 2 cytryny,
– 1 litr wody,
– 1 kg cukru.
Przygotowanie: kwiaty włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 min. Następnie garnek odstaw na dobę w chłodne miejsce. Po 24 godzinach wywar odcedź przez sito i dodaj do niego sok z cytryn oraz cukier. Całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu do czasu, aż uzyskasz konsystencję lejącego miodu (ok. 2 godzin). Tak powstały syrop przelej do słoiczków. Termin ważności domowego syropu z mniszka mija po kilku miesiącach od daty przygotowania.
Napar z kwiatów mniszka lekarskiego
Łyżkę suszonych kwiatów zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie napar odcedzamy i pijemy kilka razy dziennie po ½ szklanki.
Odwar z korzenia mniszka lekarskiego
50 g suszonego korzenia rozdrabniamy, zalewamy litrem wody (nie musi być wrząca) i gotujemy przez 2-3 minuty. Odstawiamy pod przykryciem na 10 minut, a następnie odcedzamy. Pijemy 1/3 szklanki kilka razy dziennie.
Wino z korzenia mniszka lekarskiego
50 g suszonego korzenia rozdrabniamy, zalewamy 0,75 l białego wina i odstawiamy na 2 tygodnie. Należy pamiętać o codziennym wstrząsaniu. Po upływie 2 tygodni wino przecedzamy przez gazę.
Przeciwwskazania do stosowania mniszka lekarskiego
Mniszek może powodować uczulenie, a w przypadku nadkwaśności soku żołądkowego i wrzodów żołądka może wzmagać dolegliwości. Konsultacji z lekarzem wymaga stosowanie mniszka przy niedrożności jelit, niedrożności dróg żółciowych oraz przy ropniaku pęcherzyka żółciowego.
Źródło: http: //kobieta.info.pl/mniszek-lekarski/
http://www.kuzdrowiu.pl http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/syrop-z-mniszka-lekarskiego-przepis-na-leczniczy-miod-z-kwiatow-mlecza_41461.html