Cukier jest niewątpliwie jedną z najbardziej niebezpiecznych substancji, jakie znajdują się w naszej kuchni.
„Biały” jest przemysłowo przetworzonym związkiem chemicznym, nie nadaje się zatem do spożycia.
Dokładniej mówiąc, chodzi o sacharozę: białą krystaliczną substancję rafinowaną z soku trzciny cukrowej lub buraka, co odziera ją z wszelkich witamin, minerałów, protein, włókien, wody oraz innych synergetyków, czyli substancji wzajemnie wzmacniających swe działanie.
Cukier w pełni zasługuje na nazwę „biała trucizna” gdyż jest to związek chemiczny – bardzo trudny do strawienia przez nasz organizm. Nie jesteśmy przystosowani do zjadania dużych ilości cukru w jakiejkolwiek jego postaci: białej i brązowej, syropu kukurydzianego, sacharozy, dekstrozy, glukozy, fruktozy, laktozy, maltozy, słodu jęczmiennego, miodu, syropu ryżowego i syropu klonowego.
Działa jak uzależniający narkotyk, który wabi wszystkich swoim słodkim smakiem.
Cukier niestety tłumi działanie układu odpornościowego, zmuszając trzustkę do wydzielania dużych ilości insuliny, która konieczna jest do jego rozłożenia. Insulina pozostaje w krwiobiegu jeszcze długo po rozkładzie cukru, co następnie utrudnia przysadce mózgowej wydzielanie hormonu wzrostu. Hormon ten pełni funkcję głównego regulatora układu odpornościowego, a więc każdy, kto objada się cukrem prędzej czy później może cierpieć z powodu niedoboru tego hormonu.
Organizm zmuszony jest przy trawieniu cukru „pożyczać” brakujące witaminy i minerały oraz inne substancje synergiczne z własnych narządów i tkanek. Zatem objadanie się cukrem wyczerpuje zapasy odżywcze organizmu. Ostatnio zebrano dowody, że powoduje on próchnicę nie tyle poprzez kontakt z zębem, ile przez wysysanie wapnia od wewnątrz.
Cukier ograbia również organizm z potasu i magnezu, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serca, z czego wynika, że jest jednym z głównych sprawców chorób tego narządu.
SZKODLIWE DZIAŁANIE CUKRU:
– zmniejsza odporność organizmu
– sprzyja powstawaniu raka piersi, jajników, jelit i prostaty
– jest przyczyną próchnicy zębów
– powoduje nadwagę
– zwiększa ryzyko choroby wieńcowej serca
– przyczynia się do wystąpienia osteoporozy
– zaburza wrażliwość na insulinę
– sprzyja wczesnemu powstawaniu zmarszczek
– zwiększa ilość wolnych rodników
– przyczynia się do alergii
– obniża koncentrację u dzieci
– przyczynia się do bólu głowy
Nadużywanie cukru jest uzależnieniem które jest najbardziej rozpowszechnione i z którym trudno jest zerwać. Po alkoholu i papierosach, cukier jest najczęściej przyjmowaną szkodliwą używką niszczącą organizm nie tylko fizycznie ale i psychicznie gdyż nagłe zrezygnowanie z cukru nieodmiennie wywołuje symptomy odwykowe, które zwykliśmy przypisywać odstawieniu narkotyków: zmęczenie, znużenie, depresję, niestałość nastrojów, bóle głowy, kończyn.
ZATEM CO ZAMIAST CUKRU?
Na szczęście natura posiada wiele pomysłów na to, jak osłodzić nam życie, nie szkodząc, a nawet uzdrawiając. Ksylitol oraz stewia to dwa naturalne produkty w 100% pochodzenia roślinnego, bez chemicznych dodatków.
Oba mają niezwykłe właściwości: odkwaszają organizm, pomagają leczyć cukrzycę, osteoporozę, próchnicę zębów.
Jeśli natomiast szukasz klasycznej słodyczy z niezwykłym bogactwem składników mineralnych, odżywczej i wzmacniającej sięgnij po wysokiej klasy miody.
KSYLITOL
Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż zwiększa przyswajanie wapnia, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości.
Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu. Potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny.
Ksylitol jest również skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit, np. Helicobacter pylori, której przypisuje się między innymi owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków – na przykład Candida albicans – w przewodzie pokarmowym. Zmniejsza też łaknienie cukru. Fińscy naukowcy zalecają spożywanie do 40 g Ksylitolu dziennie, dla wydatnego wzmocnienia tkanki kostnej.
Zalety ksylitolu:
– zawiera 40 % mniej kalorii niż cukier; hamuje łaknienie na słodycze
– zapobiega osteoporozie
– przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia się tkanek i narządów
– przeciwdziała drobnym ubytkom próchniczym, zapaleniom dziąseł
– hamuje rozwój grzybic, drożdżaków i pleśni
– zalecany przy nadkwasocie
– podnosi odporność organizmu dzięki działaniu antybakteryjnemu
– dla chorych na mukowiscydozę
– dla dbających o linię
Oczywiście z ksylitolem również należy postępować z umiarem 😉 to też cukier, a nadmiar może wywołać biegunkę.