Czym jest elektrosmog i jak ograniczyć jego oddziaływanie na nasze zdrowie.

Każdy z nas dba o czystość w kuchni. Ścieramy blaty, myjemy płytki, czyścimy lodówki, zmywarki i inne sprzęty. Jednak nie każdy wie, że oprócz „brudu” który widzimy w mniejszym lub większym stopniu, istnieje również inny „brud”, który ma bardzo szkodliwy wpływ na nasze zdrowie.

Jest nim Elektrosmog – czyli promieniowanie pochodzące z różnych urządzeń elektrycznych, które mamy u siebie w domu, a szczególnie z urządzeń wykorzystywanych do przygotowywania posiłków.

I tu nie mamy na myśli tylko mikrofalówki, ale również produktów takich jak: blender, sokowirówka, ekspres do kawy, mikser a nawet kuchenka elektryczna i płyty indukcyjne itp.

Każda nasza komórka drga z pewną częstotliwością i naładowana jest prądami stałymi od których zależy jej prawidłowe funkcjonowanie. Niestety otaczając się wieloma źródłami elektrosmogu, zakłócamy jej pracę i zaburzamy naturalne procesy. I nawet jeśli z początku jesteśmy w stanie poradzić sobie z natężeniem różnego promieniowania, to po pewnym czasie nasz układ odpornościowy zaczyna odmawiać pracy i nasze zdrowie się pogarsza.

Badania wskazują na to że wiele chorób pogłębia się po przebywaniu w polu elektrosmogu a niektóre mogą być nawet wywoływane przez takie warunki. Niektórzy twierdzą nawet, że istnieje powiązanie elektrosmogu z nietolerancją pokarmową i alergiami.

Najbardziej szkodliwe promieniowania pochodzą głównie z telefonów i sieci bezprzewodowych. Im wyższa częstotliwość tym zmienne mikrofale łatwiej przechodzą przez naszą błonę komórkową. Im bardziej zwiększa się przepuszczalność błon, tym bardziej narażone są one na wpływ wolnych rodników, które przenikając do białek oraz DNA zmieniają strukturę kodu genetycznego.

Szkodliwość promieniowania elektromagnetycznego:

– zakłóca funkcjonowanie układu sercowo naczyniowego
– zaburza zmysły smaku i zapachu
– zakłóca układ nerwowy
– może powodować dzwonienie w uszach, bóle głowy, zaburzenia snu oraz kołatanie serca,
– zwiększa zmęczenie i pogarsza koncentrację
– wpływa negatywnie na krzepliwość krwi i kurczliwość mięśni
– hamuje pracę nadnerczy i tarczycy,  co ma wpływ na gospodarkę hormonalną

Zbyt częste przykładanie telefonu do głowy zwiększa z kolei ryzyko chorób związanych z mózgiem. Szczególnie zagrożone są dzieci i nastolatkowie, którzy w obecnych czasach cały czas mają telefon pod ręką, lub śpią z nim przy łóżku.

A TYMCZASEM W KUCHNI

Największą emisję elektrosmogu w kuchni ma kuchenka mikrofalowa. Działa ona w taki sposób, że wytwarza fale elektromagnetyczne o wysokiej częstotliwości, które następnie podgrzewają cząsteczki wody zawarte w żywności. Kuchenki przenikają zatem nasze jedzenie dużo szybciej i głębiej. Czy jest ono przez to bardziej szkodliwe? Jest na ten temat sporo kontrowersji. To co wiadomo na pewno, to fakt, że kuchenki mikrofalowe wytwarzają szkodliwe promieniowanie o wiele większe niż telefony komórkowe. Zatem podgrzewając mleko, zupę, jakiekolwiek inne produkty, obniżamy znacznie ich wartość odżywczą i oddziałujemy szkodliwym promieniowaniem.

ZABURZONY APETYT?

Co ciekawe, elektrosmog ma wpływ również na hormony związane z apetytem czyli może zaburzać łaknienie. W dalszej kolejności prowadzi to do przejadania się i problemów z otyłością lub braku poczucia sytości.

Kilka dobrych rad:

– wyciągnij jedzenie z zamrażarki dużo wcześniej by naturalnie nabrało temperatury

– używaj częściej kuchenki gazowej

– jeśli już koniecznie chcesz coś podgrzać w kuchence  mikrofalowej, to przynajmniej się odsuń gdy podgrzewa jedzenie. To samo tyczy się blenderów, mikserów, sokowirówek – uruchom i odsuń się około 50cm

– odłącz od sieci rzeczy, których nie używasz..szczególnie wifi na noc

– częściej używaj słuchawek rozmawiając przez telefon

– nie śpij z telefonem przy głowie.

JAK POWSTAJE ELEKTROSMOG

 

źródło: http://oczymlekarze.pl/profilaktyka-i-leczenie/2005-elektrosmog-w-kuchni