Wszyscy wiemy o dobroczynnym działaniu witaminy C. Dużo tej witaminy wraz z czynnikami wspomagającymi możemy uzyskać z naszego pożywienia o ile jest ono dobrej jakości, nie przetworzone i nie skażone chemią. W przypadku dużych niedoborów i gdy przyjmowane pożywienie nie zawiera wystarczających ilości tej witaminy, korzystne jest jej suplementowanie.

Jak działa witamina C:

  • zwiększa wchłanianie żelaza
  • gdy jest przyjmowana w postaci pełnowartościowego pożywienia, organizm otrzymuje również duża porcję bioflawonoidów. (takie połączenie korzystnie wpływa przy nadmiernym krwawieniu miesiączkowym, przy krwiakach i żylakach)
  • podnosi odporność organizmu
  • pomaga również w leczeniu różnych dysfunkcji  (włączając w to raka) dzięki przeciwutleniającym właściwościom.
  • obniża zawartość tłuszczu i cholesterolu we krwi
  • oraz wykazuje dobroczynne działanie w przypadku wysokiego ciśnienia i przy chorobach serca.  (jednak dawkowanie w tym przypadku musi być pod kontrolą lekarza)

Gdzie szukać witaminy C:

– kiełki, pomidory, kapusta, słodka papryka, owoce cytrusowe, brokuły, napar z owoców dzikiej róży, w niemal wszystkich świeżych owocach i warzywach

Dodatkowo wewnętrzna część papryki, kapusty i miąższ skórki cytrusów dostarcza organizmowi bioflawonoidów, które działają synergistycznie z witaminą C i wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych.

UWAGA NA NADMIAR. Należy pamiętać że przy dużym wychłodzeniu i osłabieniu organizmu witamina C powinna być stosowana z umiarem!

Znane są przypadki przesuwania okresu z powodu zbyt dużego przyjmowania suplementów z tą witaminą. Podobny efekt można uzyskać pijąc dużo wody z sokiem z cytryny. Zatem jeśli którejś z Pań nagle zacznie się spóźniać okres, a pije w nadmiarze lub suplementuje się wit. C, to wystarczy ją odłożyć, rozgrzać organizm od środka np. herbatą z kopru włoskiego i wszystko powinno powoli wracać do normy. Również nagły objaw w postaci „zimna” na wargach, również może być spowodowany nadmiarem suplementacji. Oczywiście nie każdy tak zareaguje, ale warto o tym pamiętać.

Suplementacja witaminą C jest w wielu przypadkach korzystna, ale z pewnością składniki odżywcze zawarte w pożywieniu są dużo bardziej aktywne. Np. 70 mg wit C z brokułów czy pietruszki, może skuteczniej wzmocnić odporność niż 700 mg syntetycznej wit C.

Badania wykazują że tylko 10% syntetycznej witaminy C jest absorbowana przez organizm. Należy również pamiętać, że wchłanianie i spalanie witaminy C z roślin zielonych jest maksymalizowane przez obecność beta karotenu, chlorofilu, minerałów i innych współczynników.