Wszyscy wiemy o dobroczynnym działaniu witaminy C. Dużo tej witaminy wraz z czynnikami wspomagającymi możemy uzyskać z naszego pożywienia o ile jest ono dobrej jakości, nie przetworzone i nie skażone chemią. W przypadku dużych niedoborów i gdy przyjmowane pożywienie nie zawiera wystarczających ilości tej witaminy, korzystne jest jej suplementowanie.
Jak działa witamina C:
- zwiększa wchłanianie żelaza
- gdy jest przyjmowana w postaci pełnowartościowego pożywienia, organizm otrzymuje również duża porcję bioflawonoidów. (takie połączenie korzystnie wpływa przy nadmiernym krwawieniu miesiączkowym, przy krwiakach i żylakach)
- podnosi odporność organizmu
- pomaga również w leczeniu różnych dysfunkcji (włączając w to raka) dzięki przeciwutleniającym właściwościom.
- obniża zawartość tłuszczu i cholesterolu we krwi
- oraz wykazuje dobroczynne działanie w przypadku wysokiego ciśnienia i przy chorobach serca. (jednak dawkowanie w tym przypadku musi być pod kontrolą lekarza)
Gdzie szukać witaminy C:
– kiełki, pomidory, kapusta, słodka papryka, owoce cytrusowe, brokuły, napar z owoców dzikiej róży, w niemal wszystkich świeżych owocach i warzywach
Dodatkowo wewnętrzna część papryki, kapusty i miąższ skórki cytrusów dostarcza organizmowi bioflawonoidów, które działają synergistycznie z witaminą C i wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych.
UWAGA NA NADMIAR. Należy pamiętać że przy dużym wychłodzeniu i osłabieniu organizmu witamina C powinna być stosowana z umiarem!
Znane są przypadki przesuwania okresu z powodu zbyt dużego przyjmowania suplementów z tą witaminą. Podobny efekt można uzyskać pijąc dużo wody z sokiem z cytryny. Zatem jeśli którejś z Pań nagle zacznie się spóźniać okres, a pije w nadmiarze lub suplementuje się wit. C, to wystarczy ją odłożyć, rozgrzać organizm od środka np. herbatą z kopru włoskiego i wszystko powinno powoli wracać do normy. Również nagły objaw w postaci „zimna” na wargach, również może być spowodowany nadmiarem suplementacji. Oczywiście nie każdy tak zareaguje, ale warto o tym pamiętać.
Suplementacja witaminą C jest w wielu przypadkach korzystna, ale z pewnością składniki odżywcze zawarte w pożywieniu są dużo bardziej aktywne. Np. 70 mg wit C z brokułów czy pietruszki, może skuteczniej wzmocnić odporność niż 700 mg syntetycznej wit C.
Badania wykazują że tylko 10% syntetycznej witaminy C jest absorbowana przez organizm. Należy również pamiętać, że wchłanianie i spalanie witaminy C z roślin zielonych jest maksymalizowane przez obecność beta karotenu, chlorofilu, minerałów i innych współczynników.